Odpowiednio zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Monodiety, chociaż są popularne, nie stanowią optymalnego sposobu odżywiania. Codzienny jadłospis powinien być skomponowany w ten sposób, aby składniki odżywcze i witaminy były w nim stale obecne. Zatem, jakie są podstawowe zasady zdrowej diety?
Dieta co jeść?
Nienasycone kwasy tłuszczowe:
Do grupy tej zalicza się nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 6 i omega – 3. Znajdują się one przede wszystkim w olejach jadalnych. W diecie nie może zabraknąć kwasów tłuszczowych NNKT. Znajdziemy je w oleju słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, oleju z wiesiołka i ogórecznika.
Co jeść? Witaminy:
Cennym źródłem witamin są warzywa i owoce. Powinniśmy pamiętać, aby sięgać po te produkty, które zawierają niski indeks glikemiczny. Lepiej jest, aby charakteryzowały się one lekką kwasowością niż słodyczą. Rodzime owoce o niskim indeksie glikemicznym to, np. jagody. Lepiej jest ograniczyć natomiast spożycie bananów i ananasów. Podobnie jak arbuz mają w swoim składzie głównie naturalnie występujący cukier.
Co jeść? Produkty zbożowe:
Pszenica spowalnia procesy trawienne. Jest przyczyną wolniejszego trawienia pokarmów, kłopotów z wypróżnianiem oraz ociężałością. Jeśli lubimy pieczywo, powinniśmy zastąpić biały pszenny chleb pieczywem pełnoziarnistym. Miejmy jednak na uwadze to, aby nie przedobrzyć w drugą stronę. Nadmiar błonnika powoduje biegunki i niestrawność. Może być także przyczyną nieszczelności jelit.
Co jeść? Mięso, podroby i ryby:
Mięso to źródło cennego białka. Zawiera także kolagen potrzebny do prawidłowego funkcjonowania chrząstek i kości. Mięso należy gotować lub piec, aby nie było przyczyną problemów z otyłością oraz nie przyczyniało się do chorób kardiologicznych. Możemy też sięgać po surowe mięso wołowe, podawane w postaci tatara. Wbrew powszechnej opinii wołowina to wysokiej klasy mięso, prawdziwa bomba białkowa. Oczywiście i tu należy zachować umiar. W naszej diecie nie może zabraknąć też podrobów i tłustych ryb morskich.
Co jeść? Mleko i jego przetwory:
Zbyt duża podaż mleka szkodzi, zwłaszcza w połączeniu z mąką pszenną. Unikajmy takich połączeń jak naleśniki polane śmietaną czy placki z sosem jogurtowym. Powinniśmy spożywać jednak prawdziwe masło, nie margarynę, a także jogurty naturalne i kefiry, które regulują pracę jelit i dzięki pożytecznym bakteriom zapewniają odpowiednią mikroflorę żołądka i jelit.
Zdrowa i zbilansowana dieta poprawia wygląd. Jest ona także niezbędnym elementem odzyskania wigoru i dobrego samopoczucia.