Kalafior i beszamel to duet bardzo do siebie pasujący, a kiedy dołączy do nich jeszcze ser tworzą nietuzinkowe i bardzo smaczne trio w stylu francuskim.
Kupując kalafiora do spożycia dobrze jest zwrócić uwagę na jego jakość, powinien być twardy, bez ciemnych plam i żółtych przebarwień.
Przygotowanie kalafiora w sosie beszamelowym jest dosyć proste i szybkie.
Z podanych niżej składników powinno wyjść ok. 2-4 porcji.
Kalafior 1 sztuka rozkroić na drobniejsze różyczki i ugotować na półtwardo, czas gotowania:4,5 minuty. Najsmaczniejszy jest al dente, przede wszystkim nie powinien być rozgotowany.
Dodatek cytryny nada aromatu, aby kalafior nabrał smaku woda musi być osolona.
Do naczynia żaroodpornego przenieść łyżkę masła na spód po czym przełożyć do niego odcedzony kalafior.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
Składniki:
- mąka pszenna 4 łyżki
- masło 4 łyżki
- mleko ok. 500 ml
- biały pieprz szczypta
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- sól do smaku
Opis przygotowania:
W rondelku rozpuścić masło,
Stopniowo dodawać mąkę stale mieszając oba składniki do połączenia, nie dopuszczając do przypalenia.
Następnie powoli, porcjami, dodawać mleko ciągle mieszając energicznie.
Na koniec doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą.
Po około 10 minutach, kiedy sos zgęstnieje, można zdjąć go z ognia. Jeśli konsystencja jest za gęsta można rozrzedzić go dodając mleko.
Jeśli gęstość jest odpowiednia sos wyłączyć i polać nim kalafiora znajdującego się w naczyniu.
Na wierzch posypać danie startym serem żółtym.
Czas pieczenia ok.10-15 min w 180 stopniach.
Czas pieczenia jest uzależniony od rodzaju piekarnika, należy uważnie obserwować potrawę i niezwłocznie wyjąć z pieca kiedy zacznie się zbytnio przypiekać.
Gotowe danie można wzbogacić i ozdobić posypując je ulubionymi świeżymi ziołami, może to być drobno posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki.
Kalafior w sosie beszamelowym, to idealne danie samodzielne ale również może być podawany z dodatkami lub do mięsa w formie obiadu lub kolacji.