Zdrowe odżywianie i dietetyka to tematy cieszące się coraz większym zainteresowaniem. Wiele osób chce odżywiać się zdrowo a motywacje do podjęcia takiej decyzji bywają różne: niektórzy chcą poczuć się lepiej w swoim ciele, inni zrzucić zbędne kilogramy, często również jest to podyktowane poważnymi problemami zdrowotnymi. Niestety, wiedzy o właściwym odżywianiu nie zdobędziemy w szkole zaś w Internecie możemy spotkać wiele nieprawdziwych informacji. Na czym polega zdrowe odżywianie?
Piramida żywienia
Gdy mówimy o dietetyce i zdrowym odżywianiu często używamy pojęcia takiego jak piramida z
żywienia. Jest to graficzny zapis porządkujący żywność, której powinniśmy jeść jak najwięcej oraz tę niezdrową. Podstawę piramidy stanowi regularna aktywność fizyczna będąca źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia.
Pierwszym właściwym elementem jest zdrowa żywność i produkty, których powinno znaleźć się w naszej diecie jak najwięcej ponieważ są zdrowe i zapewniają dostęp do wielu minerałów i substancji odżywczych: warzywa i owoce. Powinniśmy spożywać cztery do pięciu porcji dziennie, z wyraźną przewagą warzyw (w proporcji 3/4 do 1/4). Kolejnym etapem piramidy są produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Na wyższym szczeblu znajdziemy nabiał – pełnowartościowe produkty mleczne takie jak mleko, jogurty czy serki. Ważne aby były one pozbawione konserwantów i substancji źle wpływających na nasze zdrowie.
Kolejny poziom piramidy to mięso czyli produkt, który znajduje się w naszej diecie stanowczo zbyt często – powinniśmy jeść mięso niezbyt często a jeśli już je spożywamy to wybierać mięso chude, na przykład drobiowe.
Na samym szczycie piramidy znajdziemy tłuszcze, których stanowczo powinniśmy unikać w naszej diecie. Jeśli jednak jemy posiłek zawierający w składzie tłuszcze, zdecydowanie lepiej wybierać te roślinne.
Substancje niezdrowe
Aby zdrowo się odżywiać należy także wyeliminować ze swojej diety produkty zawierające w składzie sól i cukier. Niestety, zdecydowanie zbyt często nadużywamy tych dwóch składników. Zamiast soli możemy używać do przyprawiania potraw aromatycznych ziół i przypraw zaś słodycze powinniśmy zastąpić świeżymi owocami.