Dietą nazywamy sposób odżywiania się, w którym dokonujemy modyfikacji mającej na celu wywołać określone działanie w organizmie. Może to być efekt zdrowotny, terapeutyczny, odchudzający, czy zaspakajający potrzeby sportowców. Dieta żołądkowa lekkostrawna wskazana jest w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, nadmiernej pobudliwości jelita grubego, osobom cierpiącym na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak refluks, wrzody żołądka czy nadkwasota.
Celem diety jest dostarczenie choremu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta jest modyfikacją racjonalnego żywienia ludzi zdrowych, powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć takiej samej ilości składników pokarmowych jak dieta normalna. Różnica polega na odpowiednim doborze produktów lekkostrawnych zmniejszających dolegliwości związane z chorobami przewodu pokarmowego. Istotne są również odpowiednie techniki sporządzania posiłków, które czynią potrawę łatwo przyswajalną. Podstawą tej diety jest ograniczenie a niekiedy wykluczenie potraw tłustych, smażonych, pieczonych w tradycyjny sposób, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz ostro przyprawionych. Istotne jest również zmniejszyć podaży błonnika pokarmowego. Dieta żołądkowa lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego wyklucza mocne rosoły i buliony, esencjonalne wywary warzywne i grzybowe, potrawy pikantne i słone, ostre, kwaśne owoce, owoce ciężkostrawne, produkty marynowane lub wędzone, napoje gazowane, nierozcieńczone soki owocowe lub warzywne, kawę i mocną herbatę oraz napoje alkoholowe.
Pokarmy najbardziej wskazane to jasne pieczywo, jasne makarony i drobne kasze, chude mleko i nabiał, chude mięsa, chude ryby, masło, śmietanka, oleje roślinne, woda niegazowana, słabe herbaty.
W lekkostrawnej diecie żołądkowej ważne jest również jak jemy. Posiłki powinny być spożywane często, co 2–3 godziny, najlepiej o podobnych porach. Kolację należy jadać około 2 godziny przed snem a objętość posiłków nie powinna być duża. Kończąc jedzenie, należy czuć lekki niedosyt.
Posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę. Chroni to błony śluzowe żołądka przed przekrwieniem. Spożywanie pokarmów w pośpiechu i w stresie nasila ból, skurcze i odbijanie. Warto pamiętać, że im mniej powietrza połkniemy, tym lepiej z trawieniem poradzi sobie twój przewód pokarmowy. Zalecane techniki kulinarne to gotowanie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie bez wcześniejszego obsmażania. Należy zrezygnować ze smażenia.
Powyższe wymienione produkty i potrawy zaliczane są do najczęściej źle tolerowanych przez chorych. Lepsze efekty daje jednak indywidualne wykluczanie z diety każdego chorego tylko tych produktów i potrawy po których dana osoba nie czuje się dobrze. Dobór produktów uzależnia się od indywidualnej tolerancji pacjenta.